General Science Solutions Solutions for Class 8 Science Chapter 1 Living World And Classification Of Microbes are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Living World And Classification Of Microbes are extremely popular among Class 8 students for Science Living World And Classification Of Microbes Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the General Science Solutions Book of Class 8 Science Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s General Science Solutions Solutions. All General Science Solutions Solutions for class Class 8 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 5:

Question 1:

Use Whittakar method to classify bacteria, protozoa, fungi, algae, prokaryotic and eukaryaotic microbes.
 

Answer:

The characteristic features of each of the five kingdoms classified by Whittaker are:

Kingdom Monera

  • Absence of a well-defined nucleus or membrane-bound organelles

  • Absence of multicellular body designs; all are unicellular

  • Presence or absence of a cell wall

  • Autotrophic or heterotrophic mode of nutrition


Kingdom Protista

  • They are unicellular, eukaryotic organisms.

  • They can be autotrophic or heterotrophic.

  • Some members have cilia or flagella, which helps in locomotion.


Kingdom Fungi

  • They may be unicellular or multicellular, eukaryotic organisms.

  • Their body consists of mycelium, which is made up of multicellular filamentous hyphae.

  • Their cell walls are made up of tough, complex sugar called chitin.

  • They are saprophytes, which feed on dead organic material.


Kingdom Plantae

  • They are multicellular, eukaryotic organisms.

  • Cell wall is made up of cellulose and not chitin unlike that of fungi.

  • Most plant cells contain chlorophyll pigments. Hence, they are autotrophic.

  • They are non-motile.


Kingdom Animalia

  • They are multicellular eukaryotes.

  • Cell wall is absent in them.

  • Chloroplast is absent in animal cells. Hence, they have a heterotrophic mode of nutrition.

Page No 5:

Question 2:

Complete the five kingdom method of classification using living organism prokaryotes, eukaryotes, multicellular,  unicellular, protista, animals, plants, fungi. 


Answer:


Page No 5:

Question 3:

Find out my partner 

 A B
 Fungi  Chlorella
 Protozoa  Bacteriophage
 Virus    Candida
 Algae  Amoeba
 Bacteria  Prokaryotic

Answer:

 

 A B
 Fungi  Candida
 Protozoa  Amoeba
 Virus    Bacteriophage
 Algae Chlorella 
 Bacteria  Prokaryotic

Page No 5:

Question 4:

State whether the following statements are true or false. Explain your statement.
A. Lactobacilli are harmful bacteria.
B. Cell wall of fungi is made up of chitin.
C. Organ of locomotion in amoeba is pseudopodia.
E. Tomato wilt is viral disease.

Answer:

A. Lactobacilli are harmful bacteria.- False
Lactobacilli are not harmful bacteria, infact they are found in gastrointestinal tracts of animals and humans. They are also an important part of dairy products such as milk, yogurt etc.

B. Cell wall of fungi is made up of chitin.- True
C. Organ of locomotion in amoeba is pseudopodia.- True
E. Tomato wilt is viral disease.- True

Page No 5:

Question 5:

Give answers.
A. State the merits of whitetaker's method of classification. 
B. Write the characteristics of viruses.
C. Explain the nutrition in fungi.
D. Which living organisms are included in the kingdom monera ?
 

Answer:

 a. The merits of Whitakker's method of classification are:
  • Unicellular and multicellular organisms are kept under separate categories.
  • Autotrophs and heterotrophs are placed in separate groups.
  • A separate kingdom was assigned to fungi because of its mode of nutrition.
  • It is more natural than two kingdom classification.
  • Prokaryotes are placed under a separate category of monera.
     

b. The various characteristics of viruses are:

  • They are smaller and simpler than bacteria.
  • They are ultra microscopic and visible only under electron microscope.
  • They are considered to be on the boundary line of living and non-living things. 
  • They are obligate parasites and cannot live on their own.
  • They cannot multiply on their own. They require living machinery to multiply.
  • Viruses consist of genetic materials (DNA or RNA) surrounded by a protective coat of protein (capsid). 
  • Viruses are responsible for causing many dreadful diseases in plants, animals, and humans.​

c. The mode of nutrition in fungi is saprotropic and they are called saprophytes. It is a mode of nutrition in which an organism obtains its nutrients from the decaying organic matter.


d. Organisms with following characteristics are inlcuded under the kingdom monera:
  • Absence of nucleus and membrane-bound organelles
  • Presence or absence of cell wall
  • Can be either autotrophic or heterotrophic
  • Are all unicellular and include mainly bacteria and blue green algae

Examples include bacteria and blue green algae.

Page No 5:

Question 6:

Who am I ?
A. I don't have true nucleus, cell organelles or plasma membrance.
B. I have nucleus and membrane bound cell orgenelles.
C. I live on decaying organic matter.
D. I reproduce mainly by cell division.
E. I Can produce my replica.
F. I am green, but don't have organs.
 

Answer:

A. I don't have true nucleus, cell organelles or plasma membrance. - Monera
B. I have nucleus and membrane bound cell orgenelles. - Protozoa
C. I live on decaying organic matter. - Fungi
D. I reproduce mainly by cell division.- Bacteria
E. I Can produce my replica. - Viruses
F. I am green, but don't have organs. - Algae

Page No 5:

Question 7:

Draw neat and labelled diagrams.
A. Different types of bacteria.
B. Paramoecium
C. Bacteriophage.

Answer:

a.  Structure of bacteria







b. Structure of Paramoecium






c. Structure of bacteriophage



 

Page No 5:

Question 8:

Arrange the follwing in ascending order of size Bacteria, Fungi, Viruses, Algade.

Answer:

Viruses →Bacteria →Fungi→Algae



View NCERT Solutions for all chapters of Class 8