NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation Of Plants And Animals are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Conservation Of Plants And Animals are extremely popular among Class 8 students for Science Conservation Of Plants And Animals Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 8 Science Chapter 7 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 8 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 37:

Question 1:

Wild buffalo is an endangered species because
(a) its population is diminishing
(b) it has become extinct
(c) it is found exclusively in a particular area
(d) its poaching is strictly prohibited

Answer:

Wild buffalo is an endangered species because its population is diminishing. They were found in the Satpura national park. Endangered animals are those animals whose numbers are diminishing to a level and they face extinction. For example- Satpura tiger, barasingha, elephant, etc.

Hence, the correct answer is option (a).

Page No 37:

Question 2:

Which one of the following changes may occur due to desertification?
(a) Decrease in atmospheric temperature.
(b) Increase in water holding capacity of soil.
(c) Increased chances of floods.
(d) Conversion of fertile land into a desert.

Answer:

The process of desertification involves the conversion of fertile land into deserts. Desertification is caused due to deforestation that affects the properties of the soil. The physical properties of soil are affected by plantation and vegetation. This involves the removal of the top layer of soil and leave lower, hard and rock layer of soil that contains less hummus and is less fertile. 

Hence, the correct answer is option (d).

Page No 37:

Question 3:

Which one of the following statements is true about a Biosphere Reserve?
(a) It is a protected area where only endemic species live.
(b) It is meant only for the conservation of plants and animals.
(c) It is meant to conserve both, the biodiversity and the culture of that area.
(d) There are no other protected areas within its limits.

Answer:

Biosphere reserves help to maintain both the biodiversity and the culture of that area. Biodiversity involves a variety of plants, animals and microorganisms found in an area. It also contains other protected areas.

Hence, the correct answer is option (c).

Page No 37:

Question 4:

The place meant for conservation of biodiversity in their natural habitat are
(i) Zoological garden               (iii) Wildlife sanctuary
(ii) Botanical garden                (iv) National park
(a) i & ii;                                   (b) ii & iii;
(c) iii & iv;                               (d) i & iv

Answer:

Wildlife sanctuaries and national parks are the places meant for the conservation of biodiversity in their natural habitats. Wildlife sanctuaries involve reserve forests that provide protection as well as suitable living conditions for wild animals. National parks preserve flora, fauna, and historic objects of an area.

Hence, the correct answer is option (c).

Page No 37:

Question 5:

Which one of the following statements is true about endemic species?
(a) They are found exclusively in a specific habitat.
(b) Endemic species can never become endangered.
(c) They are found only in zoos and botanical gardens.
(d) They are not affected by the destruction of their habitat.

Answer:

Endemic species are defined as species of plants and animals that are exclusively found in a specific area. Such species of plants and animals are not found in any other area.

Hence, the correct answer is option (a).



Page No 38:

Question 6:

Which of the following feature is correct for a wildlife sanctuary?
(a) It is an artificially created protected area for animals.
(b) It is a protected area for threatened and endangered wild animals.
(c) It is meant for conservation of only plant species.
(d) Capturing and poaching of animals is strictly prohibited here.

Answer:

The wildlife sanctuary is an artificially created protected area for animals. It involves reserve forests that provide protection as well as suitable living condition to wild animals.

Hence, the correct answer is option (a).

Page No 38:

Question 7:

Which statement is incorrect about endangered species?
(a) Their number has decreased drastically.
(b) They might become extinct in the near future.
(c) They pose a danger to other animals.
(d) Their natural habitat needs to be protected.

Answer:

Endangered animals are those animals whose numbers are diminishing to a level that they might face extinction. Extinction is because of the disturbance in their natural habitat. The natural habitat of animals is affected by human activities like grazing, poaching, hunting, capturing of animals and collection of firewood.

Hence, the correct answer is option (c).

Page No 38:

Question 8:

What do black buck, elephant, python and golden cat together represent in a forest?
(a) fauna 
(b) flora
(c) ecosystem
(d) species

Answer:

Black duck, elephant, phyton and golden cat together represent fauna in a forest. The animals found in a particular area are called fauna.

Hence, the correct answer is option (a).

Page No 38:

Question 9:

The Red Data Book keeps a record of all the
(i) endemic species.                  (iii) endangered plants.
(ii) extinct species.                   (iv) endangered animals.
(a) i & ii;                                  (b) ii & iii;
(c) iii & iv;                               (c) i & iv

Answer:

The Red Data Book is a sourcebook that keeps a record of all the endangered plants and animals. It is maintained internationally by an organisation. In India, Red Data Book is also maintained for plants and animals found in India.

Hence, the correct answer is option (c).

Page No 38:

Question 10:

Migratory birds fly to far away areas during a particular time of a year. Which of the following conditions present in their habitat during that time are responsible for this behaviour?
(i) Unavailability of food.
(ii) Extreme weather conditions.
(iii) Over crowding.
(iv) Lack of nesting areas.
(a) ii & iii;
(b) i & ii;
(c) i & iv
(d) ii & iv.

Answer:

Migratory birds fly too far away during the winter season for laying eggs as the weather in such a place is very cold and inhospitable for their survival. Migratory birds are birds that cover longer distances to reach another land.

Hence, the correct answer is option (b).

Page No 38:

Question 11:

In our country, large patches of forests are being cleared for cultivation of crops. The environmental impact of such a practice will lead to
(a) soil erosion 
(b) soil conservation
(c) soil pollution
(d) soil fertility

Answer:

Soil erosion is caused due to the clearing of large patches of forests that are being cleared for the cultivation of crops. Cutting of trees results in the removal of the top layer of soil and leaves lower, hard and rocky layer. Due to this soil contains less hummus and is less fertile. 

Hence, the correct answer is option (a).

Page No 38:

Question 12:

Why is it important to conserve forests?

Answer:

Conservation of forests is important because it helps to prevent soil erosion, causes rainfall, provide oxygen, provides medicine. Forests also plays an important role in water cycle. 



Page No 39:

Question 13:

Mention any one action that you have undertaken to conserve trees.

Answer:

The actions that should be undertaken to conserve trees are: 

(i) By taking part in an afforestation or tree plantation programme.
(ii) Spreading awareness among people to save trees.
(iii) Reuse and reduce the use of papers.

Page No 39:

Question 14:

State whether the following statements are True or False. Correct the false statements.
(i) There can be a wildlife sanctuary within a biosphere reserve.
(ii) Plants of a particular area are collectively termed as fauna.
(iii) Deforestation leads to an increase in the water holding capacity of the soil.
(iv) Bison is an endemic fauna of Pachmarhi Biosphere Reserve.

Answer:

(i) True
(ii) False. Plants of a particular area are collectively termed flora.
(iii) False. Deforestation results in a decrease in the water holding capacity of the soil and because of this soil contain less hummus and are less fertile.
(iv) True.

Page No 39:

Question 15:

Can a forest regenerate naturally in a short period of time?

Answer:

The process of forest regeneration naturally takes a long period of time. 
 

Page No 39:

Question 16:

Name the first Reserve Forest of India.

Answer:

Satpura National Park

Page No 39:

Question 17:

Why are wildlife sanctuaries important for conservation of plants and animals?

Answer:

Wildlife sanctuaries are important for the conservation of plants and animals.  In these areas, the poaching or killing of animals, and disturbing animals by any means of human activity are prohibited. In wildlife sanctuaries, the animals can live in their natural environment. This promotes their breeding and increases their population. 

Page No 39:

Question 18:

Why are endemic organisms in greater danger of becoming extinct?

Answer:

Endemic species are those species of plants and animals that are found exclusively in a particular area. Such species are not found anywhere else. Destruction in their habitat, introduction of new species or increasing population may affect the population of endemic species and endanger their existence. 

Page No 39:

Question 19:

How are even small animals important in an ecosystem?

Answer:

Small organisms are an important part of an ecosystem because every small organisms present in our ecosystem is important part of food chain.

Page No 39:

Question 20:

A new species X is introduced in a forest. How is it likely to affect the local species of that area?

Answer:

The introduction of new species in a forest may affect the ecosystem as they compete for food and other resources with the other organisms present in an ecosystem. The non-availability of resources results in the extinction of species. 

Page No 39:

Question 21:

Does soil erosion affect the fertility of soil? How?

Answer:

Yes, soil erosion affects the fertility of the soil. Due to this, it removes top layers of soil that exposes the hard, lower and rocky layers. It makes soil less fertile as it contains less hummus.

Page No 39:

Question 22:

What is the unique feature of the biodiversity found in Panchmarhi Biosphere Reserve?

Answer:

Plants and animals that are found in Panchmarhi Biosphere Reserve are similar to those found on upper Himalayan peaks and to those belonging to the lower western ghats.

Page No 39:

Question 23:

Mention the aim of Forest (Conservation) Act.

Answer:

The Forest Act aimed at the preservation and conservation of natural forests and meeting the basic needs of the people who are living in or near the forests.

Page No 39:

Question 24:

What is biodiversity?

Answer:

Biodiversity refers to the variety of organisms that are existing on the earth and their interrelationships with each other as well as their relationships with the environment. 

Page No 39:

Question 25:

Is deforestation associated with global warming? Explain.

Answer:

Yes, deforestation is associated with global warming because plants and trees absorb carbon dioxide and release oxygen into the environment. The cutting of trees increases the amount of carbon dioxide in the atmosphere that leads to cause global warming. It traps the heat rays reflected by the earth. This increases the temperature on the earth disturbs the water cycle as well as reduces the rainfall. 

Page No 39:

Question 26:

How does deforestation lead to frequent floods and droughts?

Answer:

Plants and trees absorb carbon dioxide and release oxygen into the environment. The cutting of trees increases the amount of carbon dioxide in the atmosphere that leads to cause global warming. It traps the heat rays reflected by the earth. This increases the temperature on the earth disturbs the water cycle as well as reduces the rainfall and cause drought. Deforestation also decreases the water holding capacity of the soil and movement of water from the surface of the soil into the ground is reduced that leads to cause flood. 

Page No 39:

Question 27:

Why should we save paper?

Answer:

We should save paper to save trees. Lots of trees are cut and used for making paper. We should save, reuse used paper and recycle it for further use. By doing this, the amount of harmful chemicals that are used for manufacturing of paper will also be reduced.

 



View NCERT Solutions for all chapters of Class 8