Rs Aggarwal 2020 2021 Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Profit And Loss are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Profit And Loss are extremely popular among Class 7 students for Maths Profit And Loss Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Rs Aggarwal 2020 2021 Book of Class 7 Maths Chapter 11 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Rs Aggarwal 2020 2021 Solutions. All Rs Aggarwal 2020 2021 Solutions for class Class 7 Maths are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 157:

(i) CP = Rs. 950
Gain = 6%

(ii) CP = Rs. 9600
Gain =

(iii) CP = Rs. 1540
Loss = 4%

(iv) CP = Rs. 8640
Loss =

Page No 157:

(i) CP = Rs. 2400
SP = Rs. 2592
Gain = SP - CP = Rs. ( 2592 - 2400) = Rs. 192

Gain%  =   = $8$

(ii) CP = Rs. 1650
SP = Rs. 1452
Loss = CP - SP = ( 1650 - 1452) = Rs. 198

Loss%  =

(iii) CP = Rs. 12000   and   SP = Rs. 12800
Gain = SP - CP = ( 12800 - 12000) = Rs. 800

Gain% =

(iv) CP = Rs. 1800
SP = Rs. 1611
Loss = CP - SP = ( 1800 - 1611) = Rs. 189

Loss% =

Page No 157:

(i) SP = Rs. 924
Gain = 10%

(ii) SP = Rs. 1755
Gain =

(iii) SP = Rs. 8510
Loss = 8%

(iv) SP = Rs. 5600
Loss =

Page No 157:

Cost price of an almirah = Rs. 13600
Transportation cost = Rs. 400
Total cost price = Rs. (13600 + 400) = Rs. 14000
Selling price = Rs. 16800
Now, SP > CP
( 16800 - 14000) = Rs. 2800

%

%

Page No 157:

Cost price of the house = Rs. 765000
Cost  of repairing the house = Rs. 115000
Total Cost price = (765000 + 115000) = Rs. 880000
Ravi sold it at a gain of 5%.

He gets Rs. 924000.

Page No 157:

CP of 12 lemons (dozen) = Rs. 25
CP of one lemon = Rs. $\frac{25}{12}$

CP of five lemons = 5 ​×

SP of five lemons = Rs. 12            (given)

Gain = SP - CP = ( 12 - 10.42 ) = Rs 1.58

%

%

= 15.2%

Page No 157:

Let the cost price of the pen be Re 1.
Cost price of 12 pens = Rs 12
SP of 12 pens = CP of 15 pens = Rs 15
Gain = SP - CP = Rs (15 - 12) = Rs 3

%

Gain% = 25%

Page No 157:

Let the cost price of one spoon be Re 1.
CP of 16 spoons = Rs 16
SP of 16 spoons = CP of 15 spoons = Rs 15
Loss = CP - SP = (16 - 15) = Re 1

Loss% = 6.25%

Page No 157:

Cost price of a video = Rs. 12000
SP of a video at a gain of 10% =

So, Rahul purchased at a cost price of Rs. 13200.

Rahul sells it at a loss of 5%.

SP of a video at loss of 5% =

∴ Rakesh pays = Rs. 12540

Page No 157:

SP of the sofa set = Rs. 21600
Gain% = 8

He purchased it at the cost of Rs. 20000.

Page No 157:

SP of the watch = Rs 11400
Loss% = 5

He purchased it at the cost of Rs. 12000.

Page No 157:

SP of the calculator = Rs. 1325
Gain % = 6

CP of the calculator =

Page No 157:

SP of a computer = Rs. 24480
Loss% = 4

In order to gain 4%:

Page No 157:

Let the CP of the tricycle be Rs. x

SP at 15% gain =

SP at 20% gain =

$\frac{6}{5}x-\frac{23}{20}x=108\phantom{\rule{0ex}{0ex}}⇒\frac{24x-23x}{20}=108\phantom{\rule{0ex}{0ex}}⇒\frac{x}{20}=108\phantom{\rule{0ex}{0ex}}⇒x=2160\phantom{\rule{0ex}{0ex}}$

Hence, the cost price of the tricycle is Rs. 2160

Page No 157:

Let CP of  a television be Rs x.
SP at 8% loss =
100
SP at 6% gain =

⇒

⇒

∴ CP = Rs. 24000
Sandeep bought it at the cost of Rs. 24000.

Page No 157:

SP of each cycle = Rs. 2376
He gains 10% in one cycle.
CP =

He looses 10% in the second cycle.
CP =

Total CP =
Total SP =
Loss = CP - SP =
$\mathrm{Loss}%$  = %

Page No 157:

Let the CP of the exhaust fan be Rs. x.
Gain =

​SP =

SP = Rs. 7350

∴
⇒
⇒
CP of the fan = Rs. 6300

Page No 157:

Mohit sold a watch to Karim at Rs. x.
Mohit sold it at a gain of 10%.
SP of the watch =
=
Karim sold it to Rahim at a gain of 4%.
SP of the watch =

But, Rahim pays Rs. 14300.
∴

Mohit purchased it at Rs. 25000.

Page No 157:

Let the production cost of a washing machine be Rs. x.
Profit of the manufacturer  = 10%
SP of the manufacturer =
=
Profit of the wholesale dealer = 15%
SP of the wholesale dealer =
=

Profit of the retailer = 25%
SP of the retailer =

=

Given:
Retail price = Rs. 37950
∴

=> x=

∴ Production cost of a washing machine = Rs. 24000

Page No 157:

Mr. Mehta purchased a video at the cost of Rs. 20000.
Mr. Mehta purchased a television at the cost of Rs. 30000.
Total cost = Rs. (20000 + 30000) = Rs. 50000

He lost 5% on the video.

He gained 8% on the television.

Total SP =

Total CP = Rs. 50000
Total Gain = SP - CP =

Page No 158:

Let the CP of 1 orange be Rs. x.
∴ CP of 36 oranges = Rs. 36x
Let SP of orange be Rs. y.
∴ SP of 36 oranges = Rs. 36y

​Loss = SP of 4 oranges = $4y$      (given)

We know:
Loss = CP - SP
⇒
⇒
⇒
⇒
​        ⇒

%

%

​Loss% = 10%

Page No 158:

Let the CP of one pencil be Rs. x.
Therefore, the CP of 96 pencils will be Rs. 96x.
Let SP of one pencil be Rs. y.
​∴ SP of 96 pencils = Rs. 96y
Gain= SP of one dozen pencil = Rs.12y           (given)

Gain = SP - CP

$⇒12y=96y-96x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}⇒96x=96y-12y\phantom{\rule{0ex}{0ex}}⇒96x=84y\phantom{\rule{0ex}{0ex}}⇒x=\frac{84y}{96}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}$

Page No 158:

(b) 25%

CP of the book = Rs. 80
SP of the book = Rs. 100
Gain = SP - CP = Rs. (100 - 80) = Rs. 20

Page No 158:

(a) $12\frac{1}{2}%$

CP of a football = Rs. 120
SP of a football = Rs. 105

CP>SP
∴ Loss = CP - SP = Rs. ( 120 - 105 ) = Rs. 15

Page No 158:

(b) 25%

SP of the bat = Rs. 100
Gain = Rs. 20

Gain = SP - CP
⇒    20  = 100 - CP
⇒   CP = 100 - 20 = Rs. 80

Page No 158:

(a) Rs. 180

SP of the racket = Rs. 198
Gain% = 10

Page No 158:

Let the cost price be Rs. x.
Loss =
∴  SP =

Given:
SP = Rs. 144

∴
⇒

∴ CP = Rs. 168
SP = Rs. 144

New SP = Rs. 189
Gain = SP - CP =

All the given options are wrong.

Page No 158:

(d) Rs. 72

SP of the pen = Rs. 48
Loses = 20%
Then ,

In order to gain 20%:

Page No 158:

(a) 20%

Let the cost price of each pencil be Rs.1
Cost of 15 pencils = Rs 15
SP of 15 pencil = CP of 12 pencil = Rs 12
∴ CP = Rs 15
SP = Rs 12

Loss = CP - SP =

Page No 158:

(d) $33\frac{1}{3}%$

Let the cost price of each toffee be Rs. 1
Cost price of three toffees = Rs 3
SP of three toffees = CP of four toffees =  Rs 4

CP = Rs 3
SP = Rs 4

Gain = SP - CP =

Page No 158:

(c) Rs. 176

SP of an article = Rs. 144
Loss% = 10

In order to gain 10%:

Page No 159:

(a) 50%

CP of six lemons = Re 1
CP of one lemon =

CP of four lemon =
SP of four lemon = Re 1

Gain =

Page No 159:

(d)Rs. 600

SP of the chair = Rs 720
Gain% = 20

Page No 159:

(c) Rs. 700

SP of a stool = Rs 630
Loss% = 10

Page No 160:

SP of the chair = Rs 1375
Gain% = 10

Page No 160:

Let the cost of each pen be Rs. 1
CP of 10 pens = Rs. 10
SP of 10 pens = CP of 14 pens = Rs. 14
Gain = SP - CP = 14-10= Rs. 4

Page No 160:

Let the cost price of the fan be Rs. x.
Gain =
SP of the fan =
SP of the fan =
∴
⇒
⇒

So, CP of the fan is Rs. 2350.

Page No 160:

Cost price of six lemons = Rs. 10
Cost price of one lemon =
Cost price of eight lemons =
Selling price of eight lemons = Rs. 15

Gain% = %
%
$=12.5$%

Page No 160:

SP of the bat = Rs 486
Loss = 10%
CP of the bat =

CP of the bat = Rs 540

Page No 160:

(b) Rs 85

SP of a football = Rs 100
Gain = Rs 15
Gain = SP - CP
⇒    15 = 100 - CP
⇒    CP = Rs (100 - 15)
⇒    CP= Rs 85

Page No 160:

(c) 15.2%

Cost price of 12 bananas = Rs. 25
Cost price of one banana =

He sells five bananas at the cost (SP) of Rs. 12.
Gain = SP - CP

=

Page No 160:

(c) Rs. 196

Let the cost price of the jug be Rs. x.
Loss =
SP of the jug = CP - Loss

​SP of the jug =          (given)

∴

∴ CP of the jug =

Page No 160:

(c) $66\frac{2}{3}%$

Let the cost price of each banana be Re 1.
Cost price of three bananas = Rs. 3
SP of three bananas = CP of five bananas = Rs. 5
Gain = SP - CP =

Page No 160:

(i) Loss = (CP) - (SP)

(ii) CP =

(iii) Profit or loss is always reckoned on the cost price.
(iv)   = CP